Electricitat

Nou manual d'usuari de les instal·lacions elèctriques

A continuació trobareu el nou  Manual d’usuari per al correcte ús de les instal·lacions elèctriques, editat per FENIE, que inclou consells pràctics i recomanacions detallades per a l’ús i manteniment de les instal·lacions elèctriques.

                                                                                                      

Electricitat

Consells de seguretat

1 – Prem el botó de prova de l’interruptor diferencial de la cambra d’interruptors almenys una vegada a l’any.
Si en prémer no es dispara la palanca, és que està avariat. En aquest cas, no estàs protegit.

2 – Si vius en un habitatge antic i es fonen els fusibles, cal esbrinar-ne el motiu abans de canviar-los.  Quan tinguis un problema amb la teva instal·lació elèctrica truca a un instal·lador autoritzat per la Direcció d’Indústria i Energia de la seva província.

3 – Evitar fer connexions en endolls múltiples. Utilitza un endoll per a cada aplicació, no derivacions en T o lladres.

4 – És convenient desconnectar els electrodomèstics portàtils després d’usar-los. Abans d’engegar un electrodomèstic nou, comprova la potència elèctrica contractada i llegeix les instruccions de l’aparell.

5 – Si necessites manipular un electrodomèstic, desconnecta’l prèviament.
Abans de desconnectar un aparell elèctric, comprova que està ben sec.

6 – Per manipular una instal·lació, ha de fer-se sense tensió. Per fer això hauràs de desconnectar l’interruptor diferencial (ANEU) i s’haurà de comprovar l’absència de tensió en el circuit sobre el qual s’ha d’actuar.

7 – Desconnectar prèviament l’interruptor automàtic abans de substituir una bombeta fosa.                                                                                                          

8 – Si un aparell està derivat i dona una enrampada, desendolla’l immediatament i avisa a un tècnic. No utilitzis mai aparells amb cables pelats, clavilles trencades, bases d’endoll deteriorades o despenjades dels seus alvèols.

9 – La combinació d’aigua i electricitat fa que tant la cuina com el bany siguin unes de les zones de la casa més perilloses.
Per tant per evitar riscos innecessaris hem de tenir presents unes normes essencials: a la cuina procurar utilitzar els aparells elèctrics lluny de la zona de l’aigüera.

10 – Procurar no despertar interès en els nens pels endolls o cables solts.
Mantenir -los fora del seu abast i no els manipulis davant d’ells. No deixis aparells elèctrics, sense vigilància, al seu abast.

11 – Per endollar, desendollar i connectar, cal tenir sempre les mans ben seques.
Quan estiguis utilitzant aparells elèctrics,  no vagis descalç o amb els peus o les mans humides.

12 – No estiris mai del cordó.
Per desendollar un aparell, estira el cos de la clavilla aïllant.

13 – No sobrecarreguis les instal·lacions elèctriques i no posis cables elèctrics sota les catifes.

14 – No col·loquis pantalles o recorregut de cables a prop de focus de calor.

15 – Revisa que els llums funcionin correctament i allunya’ls de cortines i parets.

Què cal fer en cas de accident elèctric?

 Utilitza un extintor.

En cas d’incendi elèctric, utilitza un extintor per apagar el foc. No utilitzis mai aigua.

 Talla el corrent.

Si pots, talla la font d’alimentació del corrent.

 Assisteix  la víctima.

Si no pots tallar el corrent, agafa la víctima per la roba i estira-la sense entrar en contacte amb la pell.

 Cura cremades greus.

Truca a emergències. No apliquis remeis casolans sobre la ferida. Mai no retiris la roba al ferit si està enganxada a la pell.

 Cura cremades lleus.

Refreda la zona amb aigua o gel, neteja-la amb una compresa humida i escampa-hi una solució antisèptica.

 Pren precaucions.

No toquis directament la cremada ni obris les butllofes o vesícules que s’hi formin. Renta’t les mans amb cura abans d’assistir el ferit.

Energies renovables

Què són?

Es diuen fonts d’energia renovable aquelles a les quals es pot recórrer de manera permanent perquè són inesgotables: per exemple, el sol, l’aigua o el vent.


A més, les energies renovables es caracteritzen pel seu impacte ambiental nul en l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle

  1. Solar
  2. Hidràulica
  3. Eòlica
  4. Biomassa
  5. Mareomotriu
  6. Geotèrmica

Aquestes són les tecnologies d’energies renovables basades en l’electricitat que més estalvi produeixen:

Energia solar fotovoltaica

Subministraments elèctrics de punts aïllats de la xarxa elèctrica:

Entre les aplicacions aïllades de la xarxa hi destaquen l’electrificació rural i les aplicacions agroramaderes (bombes d’aigua,
sistemes de reg, il·luminació d’hivernacles, subministrament elèctric a sistemes de munyiment, refrigeració, depuració d’aigües,etc).

Aquest tipus d’instal·lacions (aïllades de la xarxa) només té raó de ser en aquells emplaçaments en els quals no és possible accedir a la xarxa de distribució elèctrica. L’energia generada durant les hores de radiació sol s’emmagatzema en bateries per al seu aprofitament durant les hores de baixa o nul·la insolació.

Instal·lacions connectades a la xarxa:

Quant a les aplicacions connectades a la xarxa, poden ser centrals fotovoltaiques (de qualsevol potència) en espais no construïts, o instal·lacions integrades o superposades en els edificis (façanes i cobertes).

Amb les tecnologies actuals d’energia solar fotovoltaica podem obtenir estalvis de aproximadament entre el 60 i el 100 % del consum elèctric de l’habitatge.

Energiaa eòlica

L’energia continguda en el vent fa girar les pales de les màquines eòliques i transmet el seu moviment a un generador que produeix electricitat.

Els aerogeneradors que actualment hi ha en el mercat per a ús domèstic són de molt baixa potència (inferior a 10 kW), i s’utilitzen tradicionalment per a bombament d’aigua (aerobombes multipala) i minigeneradors eòlics per a producció d’energia elèctrica(normalment formant
conjunts mixtos eòlicofotovoltaics en habitatges aïllats).

Autoconsum

L’autoconsum elèctric és l’ús de l’energia generada per una instal·lació renovable (fotovoltaica, eòlica…) per a consum propi en la xarxa. El 2019 l’autoconsum energètic fotovoltaic va experimentar a Espanya un important impuls després de l’aprovació del RD 244/2019, que regula les condicions del sector i va introduir avantatges i novetats en el seu desenvolupament.
La llei d’autoconsum elèctric estableix fonamentalment dos tipus d’autoconsum: 

Amb connexió a la xarxa (autoconsum amb excedents) 

  • Autoconsum amb excedents acollits a compensació: poden vendre l’energia en el pool o compensar mensualment els excedents (instal·lacions de menys de 100 kWh) mitjançant la valoració de l’energia horària sobrant (és el que s’anomena compensació simplificada). Aquesta retribució es reflecteix en la factura elèctrica d’aquest període
  • Autoconsum amb excedents no acollits a compensació: han de vendre els excedents en el mercat. Aquesta modalitat permet abocar tots els excedents sense un límit mensual. No obstant això, implica donar-se d’alta com a productor d’energia i fer-se càrrec de tràmits fiscals i administratius

Sense abocament (autoconsum aïllat)

Instal·lacions no connectades a la xarxa elèctrica. Per a això cal la col·locació d’un kit d’injecció zero per a evitar l’abocament a la xarxa. Amb aquesta mena d’instal·lacions s’aconsegueix l’autosuficiència energètica a través de sistemes d’emmagatzematge (bateries o acumuladors solars). Aquest tipus d’autoconsum és recurrent en ubicacions remotes a les quals és difícil portar línies elèctriques.

Domòtica

Què és?

La domòtica controla i automatitza la gestió intel·ligent de l’habitatge. Aporta confort, comunicació i seguretat, a més de gestionar eficient-ment l’ús de l’energia, la qual cosa afavoreix l’estalvi d’aigua, electricitat i combustibles.

Els preus de l’electricitat, l’aigua, i els combustibles com el gas natural,  evolucionen amb una tendència alcista a conseqüència del caràcter perible de les energies no renovables i l’imparable increment de la intensitat energètica. En els últims 5 anys el preu del gas i l’electricitat han augmentat entorn d’un 15 %.

La domòtica gestiona elements de control que contribueixen a l’estalvi d’aigua, electricitat i combustibles, i per tant els seus efectes es noten tant en l’aspecte econòmic (menys cost) com en l’ecològic (menys consum d’energia).

Consells

Il·luminació

• Sistemes d’il·luminació eficients: adapten el nivell d’il·luminació en funció de la variació de la llum solar, la zona de la casa o la presència de persones, ajustant-la a les necessitats de cada moment.

• Control automàtic intel·ligent de tendals, persianes i cortines de l’habitatge: permet arpofitar al màxim la llum solar.

• Control automàtic de l’encesa i apagada de totes els llums de l’habitatge: permet evitar que es deixin els llums enceses en sortir de casa.

• Control de manera automàtica de l’encesa i apagada de les llums exteriors en funció de la llum solar.

Climatització

• Sistemes de regulació de la calefacció: adapten la temperatura de l’habitatge en funció de la variació de la temperatura exterior, l’hora del dia, la zona de la casa o la presència de persones.

• Control automàtic intel·ligent de tendals, persianes i cortines de l’habitatge: permet que s’aprofiti al màxim l’energia solar.

• Sistemes de regulació de la calefacció: adapten la temperatura de l’habitatge en funció de la variació de la temperatura exterior, l’hora del dia, la zona de la casa o la presència de persones.

• Detecció de l’obertura i tancament de finestres: avisen  l’usuari de si hi ha finestres obertes quan està activada la climatització.

Electrodomèstics

• Control o seqüenciació de la posada en marxa d’electrodomèstics: programant el seu funcionament en horaris en els quals el preu de l’energia és menor.

• Detecció i gestió del consum “en espera” dels electrodomèstics.

• Programació de la desconnexió de circuits elèctrics no prioritaris –com per exemple, el de l’aire condicionat–, abans d’aconseguir la potència contractada.

Mercat actual

Actualment hi ha dos tipus de contractació: PVPC (mercat regulat) o mercat lliure 

PVPC (mercat regulat)

El Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) correspon a la tarifa regulada pel Govern (abans s’anomenava TUR, tarifa d’últim recurs) per als subministraments amb tensions no superiors a 1 kV i una potència contractada menor o igual a 10 kW. 

La particularitat del PVPC es troba en que el fet que el seu preu és variable en el temps. El preu de l’energia elèctrica de cada hora és diferent en funció de l’evolució del preu de l’electricitat en el mercat elèctric (pool), és a dir, el seu preu està indexat al mercat elèctric. La facturació mitjançant aquesta tarifa té en compte en quines hores consumim energia, la qual cosa fa imprescindible disposar del comptador elèctric intel·ligent. 

Aquesta modalitat de contractació únicament l’ofereixen les comercialitzadores de referència. Podeu trobar el llistat d’empreses comercialitzadores de referència al web de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

Es recomana per aquell consumidor que prefereix pagar l’energia elèctrica segons el preu real de mercat. A més, el PVPC és la única modalitat de contractació que ofereix el Bo social. 

 

Quins avantatges té el PVPC?

  • Econòmicament,  és un bon preu a mitjà termini, enfront de qualsevol altre model de contractació a preu fix perquè considera el preu de l’energia que resulta directament del mercat de producció i no incorpora cap cost addicional de garantia de preu.
  • Contractació sense lletra petita ni serveis addicionals. Les condicions de contractació estan regulades, i no poden existir clàusules especials o serveis addicionals, siguin energètics o no, oferts directament per la comercialitzadora de referència o per tercers.
  • Resulta una factura senzilla. Els consumidors reben una factura segons un format establert de manera regulada, clara, transparent,  més completa i comparable amb altres factures. 
  • Es manté el dret de tornar al PVPC. Els consumidors poden acollir-se a qualsevol altre tipus de contractació amb el dret de poder tornar al sistema PVPC, sense cap recàrrec si s’ha complert el període de vigència del contracte. 

 

EL PVPC AMB DESCOMPTE: EL BO SOCIAL

El bo social és un descompte, fixat pel Govern, que s’aplica a la factura elèctrica en la modalitat de PVPC per protegir a aquells col·lectius de consumidors econòmicament o socialment més vulnerables. 

Per poder demanar el bo social, cal complir unes primeres condicions generals:  

  • Que el titular sigui una persona física. 
  • Que el punt de subministrament al qual es vol aplicar el bo social sigui l’habitatge habitual. 
  • Estar acollit al model de contractació de PVPC. 

Poden acollir-se al bo social aquells consumidors considerats “vulnerables”, “vulnerables severs” i “consumidors en risc d’exclusió social.Per a cada condició susceptible de beneficiar-se del bo social, s’estableixen uns requisits específics. 

En tot cas, per a què un consumidor es consideri vulnerable, vulnerable sever, o en risc d’exclusió social, ha d’acreditar el compliment dels requisits esmentats, tal i es recull a la pàgina web del Ministerio para la Transición Energética y el Reto Demográfico

Si sou consumidors vulnerables o vulnerables severs podeu sol·licitar el bo social a la vostra empresa comercialitzadora de referència, a través del telèfon que s’indica en la factura o bé mitjançant el seu web.

 

Mercat lliure

Tots els consumidors poden contractar qualsevol comercialitzadora del mercat lliure conforme al preu i les condicions acordades entre les parts. En aquesta modalitat de contractació, el preu de l’energia elèctrica és lliure, és a dir, pot ser un preu fix, indexat al mercat elèctric o bé variable en funció de qualsevol altre paràmetre.

Aquesta tarifa està recomanada per a aquell consumidor que prefereix analitzar i estudiar les condicions del seu contracte o bé que vol incorporar serveis addicionals com ara el subministrament d’energia 100 % renovable, el manteniment d’equips, revisions o assegurances. 

Cal tenir en compte que, a diferència de la modalitat de PVPC, les ofertes del mercat lliure inclouen en molts casos clàusules especials o subministraments conjunts d’energia elèctrica i gas natural que s’han de tenir en compte a l’hora de valorar i comparar ofertes. 

Podeu consultar les ofertes que hi ha al mercat lliure a través del comparador d’ofertes de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Els consumidors que tinguin contractada una potència superior a 10 kW estan obligats a acollir-se a aquesta modalitat; si no, se’ls aplicarà el PVPC amb un recàrrec del 20 %.

Quins avantatges té el lliure mercat?

  • Ofereix la possibilitat d’establir un preu fix per a l’energia consumida, independentment de les hores en què es consumeix, fet que garanteix el preu.
  • Implica ampliar l’oferta d’empreses comercialitzadores respecte a les altres dues modalitats. Es pot contractar qualsevol comercialitzadora i no només les regulades pel Govern espanyol.
  • Permet contractar serveis addicionals com ara la garantia de l’origen renovable de l’electricitat consumida, revisions i manteniment dels equips, etc.

A més del mercat lliure, hi ha una altra modalitat de contractació semblant a aquest mercat, però a través de les comercialitzadores de referència. Les empreses comercialitzadores de referència han d’oferir obligatòriament de forma alternativa al PVPC una tarifa a preu fix durant 12 mesos.

keyboard_arrow_up